NL / FR
Deze webshop maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

TUINTIPS AUGUSTUS

Potten, bakken en hanging baskets vormen nu een uitbundige bloemenzee. Heerlijk, zoveel kleur! Houd ze mooi door af en toe de uitgebloeide bloemetjes eruit te halen en ze niet alleen regelmatig water te geven, maar ook af en toe wat voeding.

Aan het eind van het seizoen kunnen zelfs mestkorrels met langzame afgifte uitgewerkt zijn, zeker als het erg warm is geweest (dan komt er namelijk meer voeding vrij en zijn ze eerder leeg). Als uw eenjarigen een beetje zijn uitgeblust, pep ze dan op door ze een klein stukje terug te snoeien en opnieuw water met wat mest te geven. Meestal zetten ze dan weer een overtuigende eindspurt in, goed voor wekenlang plezier!

Handschoenen aan!
Het plantengeslacht Euphorbia bevat veel goede soorten voor de tuin. Alleen al om het mooie, ritmisch geplaatste blad zijn ze moeite waard. Wel bevatten Euphorbia’s een wit melksap - vandaar de naam wolfsmelk - als afweermiddel tegen dierenvraat. Dat melksap is ook voor ons vervelend, want in combinatie met zonlicht kan het flinke blaren veroorzaken; ook is het bijzonder bijtend voor uw ogen - spoel het, als u er wat van in uw ogen krijgt, altijd direct uit (raadpleeg eventueel een arts). Dus: als u tussen Euphorbia’s werkt, trek dan altijd handschoenen en oude kleding met lange mouwen aan.

Nu is het tijd om bijvoorbeeld de uitgebloeide stengels van de hoge Euphorbia characias subsp. wulfenii af te knippen. Die imposante bloemhoofden waren tot begin zomer prachtig, maar knip ze nu laag bij de grond weg. Zo lopen ze van onderaf weer uit (en niet halverwege), waardoor de pol zijn mooie vorm behoudt. Spaar echter de lange scheuten zonder bloemhoofd, want dat zijn de bloeistengels van volgend jaar.

Weg met die snoepers
Geen tuin ontkomt eraan, altijd duiken ze wel ergens op: luizen! Tijdens warme periodes vermenigvuldigen ze zich explosief. Vaak ontstaan er dan ook luizen met vleugels, die zich op de wind van tuin naar tuin laten meevoeren.

Via de sapstroom transporteert de plant voedingsstoffen naar zijn jonge scheuten en bloemknoppen. Luizen profiteren daar graag van mee, dus kijk vooral de topjes van de plant goed na en het jonge blad (zeker de onderzijde). Plantensap bevat echter meer suikers dan de luizen nodig hebben, daarom scheiden ze het teveel uit als honingdauw. Dat zoete, kleverige laagje vormt op zijn beurt een voedingsbodem voor schimmels als roetdauw. Als u de luizen dus tijdig aanpakt, voorkomt u dat er roetdauw ontstaat. Rist de beestjes tussen uw vingers van de knoppen af of spuit ze weg met een harde waterstraal. Is dat niet afdoende, spuit dan met een middel op basis van vetzuren of pyrethrum. Lieveheersbeestjes en larven van de gaasvlieg hebben luizen op hun menu staan, dus houd die zeker in ere. Voor een goede plantenbescherming zijn bij ons plantenspuiten verkrijgbaar

Van snoeisel tot stekje
Buxussnoeisel kunt u prima gebruiken als stekmateriaal. Stop het meteen in een plastic zak, zodat het niet uitdroogt terwijl u aan het snoeien bent, en ga daarna direct aan de slag. Knip stekjes van 10 cm lengte, van stukken die al een beetje beginnen af te rijpen. Snijdt ze net onder een knoop glad af, haal zachte topjes eruit en kort eventuele zijscheuten in. Verwijder de blaadjes van de onderste stengelhelft en steek de stekken in een kweekbak of in potjes met luchtige stekgrond. Zet die in de koude bak of buiten op een schaduwrijk plekje, eventueel de eerste weken onder een kapje. Houdt de stekjes matig vochtig, maar zorg ook voor voldoende ventilatie. Daarna is het een kwestie van geduld, want de stekken kunnen pas in het voorjaar worden overgepot of uitgeplant.

Feestelijk op herhaling
Bij de her- en doorbloeiende rozen kunnen we nu genieten van een heerlijke tweede bloei. Als u af en toe de verwelkte bloemen uitknipt, blijven ze er prachtig uitzien! Let verder op aantastingen als sterroetdauw en meeldauw, die zich juist later in het seizoen sterk kunnen uitbreiden. Pluk aangetast blad af of spuit met een middel tegen schimmelaantasting; er zijn ook milieuvriendelijke versies op basis van zwavel. Een goede luchtcirculatie is heel belangrijk, omdat het blad dan snel kan opdrogen zodat schimmelsporen minder kans krijgen om te kiemen.

Na de bloei kunt u doorbloeiende rozen nog een klein beetje bemesten, dan bloeien ze vaak nog eens aan het eind van het seizoen. Gebruik bij voorkeur organische rozenmest, want die jaagt de planten niet zo snel op en dat komt hun weerstand alleen maar ten goede.

Snoeien doet bloeien
Wisteria of blauweregen - al zijn er ook witte en lilaroze - is een romantische klimmer die muren en pergola’s in de lente met zijn lange bloemtrossen bedekt. Maar niet alleen zijn bloei is royaal, ook zijn groeikracht is bijzonder onstuimig. Augustus is dé tijd om hem een beetje te temmen.

Bindt eerst de verlengde groei van de hoofdtak en de gesteltakken aan. Knip daarna alle jonge, eenjarige scheuten die op de gesteltakken zijn ontstaan, terug tot op zo’n 5 à 6 ogen - precies tellen is niet nodig, knip ze gewoon op handlengte (20 cm) af. Door deze zomersnoei blijft uw blauweregen niet alleen hanteerbaar, u bevordert ook het ontstaan van ‘spoortjes’: korte zijloten waarop bloemknoppen worden gevormd. Later, bij de wintersnoei in februari, worden die spoortjes zelfs nog een stukje verder ingekort. Voor de blauweregen gaat het spreekwoord ‘snoeien doet bloeien’ zeker op!

Nog meer klusjes in augustus
* Als u bordersalvia’s na de bloei terugknipt en wat water en mest geeft, bloeien ze over een paar weken nog een keer.

* Wilt u een pruimenboom, kers of sierkers in model brengen, snoei hem dan in juli of augustus. Wintersnoei geeft bij deze soorten namelijk kans op de ziekte loodglans.

* Breng lavendel na de bloei weer in model door de struikjes een stukje terug te knippen, maar laat daarbij flink wat blad aan de takken.

* Warme zomerdagen eindigen vaak met onweer. Bindt topzware dahlia’s en hoge borderplanten nog even aan of zet er een boogje voor, zodat ze bij een stortbui niet omvallen.

* Gras maaien is een klusje dat wekelijks terugkeert. Maar als u vaak genoeg maait, zijn de snippers zo kort dat ze tijdens warme zomermaanden vanzelf verteren. Dat scheelt opruimen!

* Maai ook in een droge augustusmaand vooral niet te kort.

MACHINETIPS

Bij de Kees van der Spek Tuinmachines B.V. is een zeer compleet programma maaimachines verkrijgbaar, zodat u altijd de voor u best passende machine kunt vinden. Er zijn handmaaiers, elektrische maaiers, accu grasmaaiers, motormaaiers in duw- en zelfrijdende uitvoeringen, zitmaaiersrobotmaaiers, ruw terrein maaiers, trimmers en bosmaaiers.

Ook voor het bewateren van uw tuin, gazon of terrasplanten vindt u hier alles wat u nodig hebt.

En wilt u uw tuin schoonmaken (terrassen reinigen, enz. enz.), neem dan eens een kijken bij onze reinigingsproducten. Wij hebben zowel machines om terras, oprit e.d. te reinigen als ook producten om dakgoten, caravan, auto enz. schoon te maken.