NL / FR
Deze webshop maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

TUINTIPS VOOR AUGUSTUS

Het is volop zomer en we genieten van mooi weer en af en toe een flinke bui. Uw tuin heeft in deze tijd van het jaar vooral verkoeling nodig. Wees lief voor de tuin, en de tuin is lief voor u.

Het gras groeit enorm hard, zeker met deze zomer vol zon en regen. Maai het minstens een keer in de week, maar wacht even met maaien tot de avond. Dat is beter voor je gras. Als het droog en warm is, kun je gras langer laten groeien. Let dan wel even op de messen van je machine: stel deze wat hoger af. Elke maand even bijmesten, liefst als er regen is voorspeld. Dat doet wonderen met uw gazon.

Snoeien
Er valt genoeg te snoeien in de maand augustus. Snoei bijv. de conifeer rustig 2 keer. Bessen-en bramenstruiken mogen na de oogst worden teruggesnoeid tot op de grond en eind augustus knip je een derde van de uitgebloeide lavendel weg.

Planten en verplanten
Ook een tuintip voor augustus: plant en (ver)plant de clematis en pioenroos. Let bij de clematis op dat de wortelkluit diep in de grond zit, waar absoluut geen zonlicht bij kan komen. Dit bevordert de groei. Leg niets over de wortels heen, zo kan hij profiteren van regenwater. De pioenroos houdt van vochtige, vruchtbare, liefst kleiachtige grond waar hij tenminste vijf tot zeven jaar kan staan om te kunnen bloeien. Vul ook lege bloembakken of borders op met herfstbloeiers, zo heb je langer plezier van je tuin. Denk eens aan de herfsttijloos (Colchicum Autumnale). Deze droogbloeier bloeit zonder grond of water in september en oktober en geeft geen bladeren. Plant hem direct na de bloei in de halfschaduw, hier zal dit bolgewas zich uitbreiden en vermeerderen. Leuk is dat je hierdoor ineens een vrolijke bloem boven de grond ziet uitsteken. Let wel op: de herfsttijloos is giftig voor de meeste dieren.

Rooien
De meeste vaste planten moet je een keer per vier tot vijf jaar rooien. Zo houd je de planten gezond en blijven ze langer mooi. Dit doe je het beste tussen half augustus en eind oktober.Je kunt je planten en struiken een andere plaats geven in je tuin, hergroeperen of verjongen. Dit laatste doe je door eerst los te spitten en daarna te delen met de schop of met je hand. De nieuwe delen kun je weer opnieuw planten, mits ze goede scheuten hebben. Augustus is een geschikte maand: er worden nieuwe wortels aangemaakt zolang de plant warmte krijgt.

Nog meer klusjes in augustus
* Potplanten hebben ook regelmatig voeding nodig. Heeft u bij aanplant geen langwerkende mestkorrels toegevoegd, geef uw planten dan wekelijks wat mest in het gietwater.

* Rozen, heesters en borderplanten in pot kunt u nog steeds planten. Meng extra potgrond door het plantgat en blijf regelmatig gieten tot ze goed zijn aangeslagen.

* Een flinke mulchlaag van compost, schorssnippers of cacaodoppen onderdrukt niet alleen onkruid, maar beschermt de bodem ook tegen uitdrogen.

* Geef uw borders, rozen en hagen hun tweede dosis (organische) mest, dan staan ze er ook de komende maanden piekfijn bij.

MACHINETIPS
Bij de Kees van der Spek Tuinmachines B.V. is een zeer compleet programma maaimachines verkrijgbaar, zodat u altijd de voor u best passende machine kunt vinden. Er zijn handmaaiers, elektrische maaiers, accu maaiersmotormaaiers in duw- en zelfrijdende uitvoeringen, zitmaaiersrobotmaaiers, ruw terrein maaiers, trimmers en bosmaaiers.

En zoekt u manieren om uw tuin van voldoende water te voorzien? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij kunnen u alles leveren op het gebied van tuinberegening en bewatering.