NL / FR
Deze webshop maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

Wij zijn geopend!

Door het Corona virus leven we in een onwerkelijke wereld.

Echter, ons bedrijf is tot nader bericht gewoon geopend. Wel volgen wij de richtlijnen van het RIVM.

U kunt uw goederen ook via onze webshop bestellen. Bestellingen worden (contactloos) bij u bezorgd.

Wel zou het kunnen dat we op dit moment de genoemde levertijd niet altijd waar kunnen maken, vanwege mogelijke vertraging in levering door onze leveranciers. Wij doen er alles aan om dit zoveel mogelijk te beperken.

Kunnen wij u helpen? Laat het ons weten.

TUINTIPS VOOR APRIL

Na de winter ziet het gazon er vaak wat sleets uit. Dikwijls zijn er kale plekken ontstaan, waarin zich mos genesteld heeft. Ook op een dichtgeslagen bodem of op schaduwrijke plekken kan mos een probleem vormen.

Mos bestrijden vormt maar een deel van de oplossing. Minstens zo belangrijk is het verbeteren van de groeiomstandigheden van het gras. Door het gazon te verticuteren kamt u niet alleen mos en oude restjes uit de zode, maar snijdt u ook de bodem iets open waardoor er weer lucht en voeding bij de graswortels kan komen. Strooi na het verticuteren een mengsel van potgrond en wat zand over de kale plekken. Zaai ze daarna door met een geschikt grasmengsel; er zijn speciale mengsels voor sier- en speelgazons, maar ook voor schaduw.

Zorg ook voor een goede bemesting, want dan kan het gras de concurrentie met het mos veel beter aan. Wacht hiermee na doorzaaien tot de jonge grasplantjes goed groeien of kies een meststof met langzame afgifte zodat de tere worteltjes niet kunnen verbranden.

Controleer het gazon op zieke of kale plekken en laat eventueel doorzaaien.

Ingezaaid gras kan pas na 2 maanden vol betreden worden. Een doorgezaaid gazon is onmiddellijk voor gebruik beschikbaar.

April is de beste voorjaarsmaand om zoden te leggen of opnieuw in te zaaien of door te zaaien.

Maai het eerste gras niet te kort! Ideaal is een maaihoogte van 40 ~ 50mm.

Preventief gazonbeheer
Nog beter is niet te wachten tot er zieke of kale plekken in het gazon zitten.

Als u bij de voorjaarsbeurt uw gazon al preventief door laat zaaien en het juiste onderhoud verrricht bent u het hele seizoen verzekerd van een mooi groen en gezond gazon.

Voor het doorzaaien eerst zo kort mogelijk maaien met opvang. Daarna verticuteren en het uitgekamde verticuteersel opruimen. Vervolgens doorzaaien.

Mooi bij tulpen en narcissen
In april en mei zorgen narcissen en tulpen voor spektakel. Juist omdat deze soorten hoog op de stengel staan, komen ze het mooist uit tussen borderplanten of tweejarigen. Het tere groen van uitlopende hosta’s of daglelies vormt met witte of gele tulpen en narcissen een prille lentecombinatie. Narcissen combineren ook mooi met blauw bloeiend longkruid en de Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera); deze vaste planten hebben een voorkeur voor halfschaduw, waar veel narcissen zich ook prima thuis voelen.

Bij tulpen in pittige kleuren staan viooltjes in een bijpassende tint geweldig. Of ga eens voor tweejarige muurbloemen met hun fluwelige warme kleuren, die met tulpen sprekende combinaties vormen. In de fameuze tuinen van Monet leverde dit al schilderachtige combinaties op.

 Planten scheuren
April is een prima maand om vaste planten te delen. In het voorjaar steken ze al hun energie in groei, zodat ze buitengewoon snel van zo’n ingreep herstellen. Door delen kunt u borderplanten verjongen, maar ook vermeerderen, zodat u snel een flinke groep krijgt.

Rooi de pol als de scheuten net boven de grond komen en splits hem in twee of meer stukken. Bij sommige soorten kan dat gewoon met de hand, zoals bij de Sedum, maar als de kluit erg vast is, heeft u wellicht een spa nodig. Of gebruik twee spitvorken waarmee u de pol uit elkaar wrikt. Als het hart van de pol verhout is, gooit u dat weg en gebruikt u alleen de jongste stukken aan de buitenkant. Zorg ervoor dat elk stuk een paar stengels (of opkomende neuzen) heeft en voldoende wortels. Herplant de delen direct, waarbij u wat potgrond door de aarde mengt voor een goede start. Druk de grond rondom de wortels goed aan en geef tot slot royaal water.

Zaailingen verspenen
Als u in maart eenjarigen gezaaid heeft - dat kan overigens ook nu nog! - staan de kiemplantjes inmiddels al boven de grond. Verspeen ze dan zodat ze meer groeiruimte krijgen. Een vakjestray is hiervoor handig, maar snelgroeiende plantjes als Oost-Indische kers kunt u ook direct in individuele potjes zetten. Vul de tray of potjes met goede maar luchtige potgrond.

Wip met een vorkje een kluitje jonge plantjes los. Zaailingen zijn erg kwetsbaar, vooral het jonge stengeltje mag niet beschadigen; houd ze daarom bij een van de blaadjes vast als u ze overbrengt. Prik met een verspeenstokje of potlood een gaatje in de potgrond waar het kluitje makkelijk inpast. Laat de worteltjes in het gat zakken en druk de grond eromheen voorzichtig aan. Geef de verspeende plantjes tot slot even water. Zet ze voorlopig nog even binnen onder een kapje totdat ze goed geworteld zijn, op een lichte plek maar uit de felle zon.

Sneeuwklokjes splitsen
Er zijn van die plantjes waarvan je er nooit te veel kunt hebben. Als prille lentebodes horen de sneeuwklokjes daar zeker bij! Ze vermeerderen zich best snel tot dichte pollen, maar daardoor hebben de bolletjes nog maar weinig groeiruimte. Splits zo’n pol dan na de bloei, terwijl de plantjes nog volop in blad staan.

Rooi de pol voorzichtig zodat de worteltjes niet beschadigen. Verdeel hem in groepjes, elk met een paar bolletjes bij elkaar en herplant ze direct. Zet ze even diep als ze stonden, dus met het witte deel van de stengel onder de grond, en giet ze goed aan. Juist omdat ze nu nog blad hebben, kunnen ze goed aanslaan. Zo zijn ze volgend voorjaar zeker weer van de partij!

Dahlia’s oppotten
Al kunnen dahlia’s ook vanaf half april buiten worden uitgeplant, het beste resultaat krijgt u als u ze binnen voortrekt. Ze spruiten dan sneller, waardoor ze ook vroeger zullen bloeien. Binnen zijn ze ook beter beschermd tegen slakken, die juist bij de jonge scheuten veel schade kunnen aanrichten.

Pot dahlia’s op in ruime potten zodat de knol er gemakkelijk in past; leg eerst wat scherven op de bodem en vul tot de helft met goede potgrond. Plaats de knol er zo op dat het korte stengelstukje iets boven de grond komt als u de pot verder opvult met grond. Losgeraakte stukken knol kunt u weggooien want die zullen nooit uitlopen. De ogen bevinden zich namelijk op het stengelstukje, daaruit zullen de nieuwe scheuten ontstaan.

Wolken kleur en geur
Lathyrus is een van de gemakkelijkste klimmers. Bovendien kunt u er heerlijk geurende boeketjes van knippen voor de huiskamer. De rankende vormen kunnen een hekje charmant aankleden of tegen een piramide van bamboestokken groeien, zodat uw border meteen een hoge blikvanger heeft.

Lathyrus houdt van voedzame grond die niet te droog mag zijn (dan krijgen ze eerder last van meeldauw). Werk daarom vooraf flink wat potgrond en compost door de plantplek. U kunt lathyrus nu binnenshuis voorzaaien, maar ook direct buiten ter plekke uitzaaien. Buiten duurt het wel wat langer voor ze kiemen.

Nog meer klusjes in april
Viooltjes zijn deze maand vrolijke blikvangers, zowel in de tuin als in pot.

  • Groenblijvende soorten als coniferen en wintergroene heesters kunt u nu aanplanten of verzetten. Geef ze de komende tijd voldoende water.
  • Wied regelmatig onkruid weg, zodat het zich niet kan uitzaaien.
  • Geef uw terras een schrobbeurt tegen groene aanslag of gebruik de hogedrukspuit, maar zet hem niet te hard.
  • Fatsoeneer winterjasmijn na de bloei door sliertige takken flink in te korten.
  • Kwekers en plantencentra hebben nu ruim keuze in mooie soorten, waarmee u uw tuinplanten kunt aanvullen.
  • Nieuw aangeplant pootgoed nu goed van water voorzien.

Machinetips
Bij de Kees van der Spek Tuinmachines B.V. is een zeer compleet programma maaimachines verkrijgbaar, zodat u altijd de voor u best passende machine kunt vinden. Er zijn handmaaiers, elektrische maaiers, motormaaiers in duw- en zelfrijdende uitvoeringen, zitmaaiersrobotmaaiers, ruw terrein maaiers, trimmers en bosmaaiers.

Voor het verticuteren biedt Kees van der Spek aantrekkelijk geprijsde verticuteermachines voor particulier én voor professioneel gebruik.