NL / FR
Deze webshop maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

DE TUIN IN JANUARI

Als het kouder wordt, moeten kwetsbare planten tegen de vorst worden beschermd. Met deze tips kun je vorstgevoelige planten de winter doorhelpen.

In de winter is de standplaats van vorstgevoelige planten belangrijk. Planten die nauwelijks beschut staan, hebben het moeilijker dan planten die uit de wind staan (bijvoorbeeld in de stad). Ook wordt het in het oosten van ons land veel kouder dan in de kustprovincies. Maar niet alleen de kou kan de planten beschadigen, ook een flinke regenbui kan ze schaden.

Vorstgevoelige planten

Vorstgevoelige planten zijn vaste planten die sterven bij vorst. De temperatuur waarbij dat gebeurt, verschilt per plant. Zet ze het liefst in potten en laat ze koeltjes overwinteren op de veranda of in de kas. Vorstgevoelige planten sterven overigens meestal niet door kou, maar door natte voeten. Laat je ze toch staan, zorg dan dat ze op een goed waterdoorlatende plek staan. Veel vorstgevoelige planten kunnen wel tegen een paar graden vorst, want vaak vriest het in het land van herkomst ook wel eens. Bij strenge vorst moeten deze planten wel echt naar binnen, in schuur, garage, onverwarmde kamer of gang.

Groenblijvende planten

Vriest het niet alleen ’s nachts, maar ook overdag, dan moeten groenblijvende planten beschermd worden. Groenblijvende planten zijn in de winter niet in rust. Vriest het ’s nachts flink en schijnt overdag de zon, dan kunnen de bladeren uitdrogen en zelfs verbranden. Het best is om wat vliesdoek, een oude kledinglap of handdoek over de bladeren te leggen om de plant tegen het zonlicht te beschermen. Alpenplanten en stekelnootje (Acaena) zijn groenblijvend maar ook vorstgevoelig. Bedek de bladeren bij strenge vorst (rond -10°C) met wat dennentakken, een laagje grove compost of stro om ze te beschermen.

Hoeveelheid vorst

Het is moeilijk om bij elke plantensoort precies aan te geven hoeveel vorst hij kan verdragen. Ook de vochtigheid van de bodem speelt daarbij een rol. Een bananenboom bijvoorbeeld kan 10 tot 15 graden vorst verdragen. Maar is de plant niet ingepakt en waait er een venijnige oostenwind, dan kan een klein beetje vorst al schadelijk zijn. Ook maakt het verschil of de plant in de volle grond of in een pot staat.

Planten in potten

Planten in potten zijn in de winter veel kwetsbaarder dan planten in de volle grond. Dat is logisch, want de wand van een pot is dun en daarom kan de wortelkluit eerder bevriezen. Planten in potten kun je beschermen door de pot of bak aan de binnenkant eerst te bekleden met noppenfolie. Maak op de bodem wat gaten in de folie, zodat het regenwater altijd gemakkelijk weg kan lopen. Of zet de potten bij elkaar in een kistje en vul de tussenruimte op met droog blad of stro. Geef buitenplanten die in potten staan geen water meer om te voorkomen dat de aarde en dus de wortels bevriezen. Er is een groot verschil in winterhardheid tussen planten die in de volle grond staan en dezelfde exemplaren in pot. Zet daarom als het harder gaat vriezen (-10°C) exoten in potten in een schuur of onverwarmde kamer.

Ook handig

Met een rietmat of cloche kun je planten gemakkelijk beschermen. Heeft de plant wat extra warmte nodig, hang er dan bijvoorbeeld kerstverlichting omheen.

Rietmat: het is heel handig om in de wintermaanden een rietmat achter de hand te houden. Zo’n mat is snel rond een vorstgevoelige plant gezet. Ook rond een roos op stam kan een rietmat uitkomst bieden. Zodra het overdag niet meer vriest, kan deze bescherming worden weggehaald.

Glazen cloche: het is altijd handig om een glazen cloche bij de hand te hebben. Zet de cloche over kleine vorstgevoelige planten. Ook een grote glazen pot waar bijvoorbeeld augurken in hebben gezeten, kan voor dit doel worden gebruikt.

Verlichting: om planten, zoals stamrozen, extra tegen strenge vorst te beschermen kun je lampjes in plastic zakken gebruiken. Hiervoor kun je ok een lichtslang of kerstverlichting gebruiken; ook deze lampjes geven warmte af. Deze maatregel is alleen nodig als het heel streng vriest.

Controleer opgeslagen bollen en knollen!

Bewaar ze koel en vrij droog. Bijvoorbeeld in een bakje of kistje met compost of scherp zand. Als ze te nat liggen, kan rotting optreden. Snij rotte delen bij knollen weg en verwijder rotte bollen uit de opslag. Verschrompelde knollen kunt u gedurende een paar uur in lauw water leggen en zich vol laten zuigen. Daarna kunnen ze prima verder worden bewaard.

Kuipplanten controleren

Zorg dat de wortelkluiten van de planten niet helemaal uitdrogen. Controleer op aantastingen (vaak dopluis) en ruim afgevallen blad en takjes op. Zorg ook voor voldoende ventilatie, maar voorkom tocht.

Vastellen of een twijg nog leeft of dood is, kan heel gemakkelijk dor een klein stukje bast weg te krabben. Als het weefsel dat daar direct onder zit, groen en sappig is, leeft de twijg nog. Vaak merk je het al aan de bast zelf. Gezonde jonge bast is soepel en ook vrij sappig.

MACHINETIPS

De bij Kees van der Spek Tuinmachines B.V. verkrijgbare bladblazers en bladzuigers van FLYMO, MCCULLOCH, KAAZ,  HUSQVARNA en EFCO zijn uitstekende hulpmiddelen om blad op te ruimen.

Gazonmaaiers en zitmaaiers met een goed opvangsysteem van EFCO, JOHN DEERE, KAAZ en HUSQVARNA zijn ook uitstekend geschikt om in de herfst en winterperiode uw bladeren, twijgjes, kastanjes en dergelijk van uw gazon op te zuigen. Bij kees van der Spek zijn ze in vele uitvoeringen en prijsklassen verkrijgbaar, zowel voor particulier als voor professioneel gebruik.

Tips: https://www.keesvanderspek.nl/nl/group/opruimen-en-reinigen/bladblazers