Bij aankoop van > € 899,00 incl. BTW aan EGO machines ontvangt u per bestelling gratis één 5.0Ah accu (BA2800T), zolang de voorraad strekt. (EGO zitmaaiers, machines uit de Pro-X serie, accessoires en onderdelen vallen niet in deze actie). Er wordt slechts één accu per klant beschikbaar gesteld.

De lente is in aantocht!

Maai het gras nu het weer begint te groeien, maar stel de maaier de eerste weken wat hoger af. Het gras is nog erg nat, dus hou er rekening mee dat een grasmaaier vast kan lopen in het gras als deze te laag staat afgesteld.

Afhankelijk van de afloop van de winter zijn maart en april de maanden om het gazon te verticuteren. Dit kan zodra de groei weer in het gras komt. Voor het verticuteren eerst kort maaien met grasopvang.

Een tweede verticuteerbeurt is aan te raden in de maanden september of oktober.

Verticuteren is van groot belang voor een mooie en gezonde grasmat gedurende het jaar. Door het verticuteren van het gazon worden bodemkruipers, onkruiden en mossen grondig verwijderd, opdat lucht en water weer tot de graswortel kunnen doordringen.

Vooral als u mulcht, is het van belang zeker 2 keer in het jaar te verticuteren. Mulchen laat een viltlaag achter tussen het gras en dicht de bodem af, waardoor de zuurgraad van de bodem oploopt en daarmee de kans op groei van mossen en schimmels toeneemt.

Na het verticuteren bemesten (mengsel stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K), en daarna eventueel een mengsel van compost en zand strooien.

Het eerste lentegras is slap van structuur (na meerdere maaibeurten worden de nerven in het blad "houtachtiger" van structuur), wat een gazonmaaier vereist met een goed opvangsysteem.

Deze maand is ook de laatste gelegenheid om wortelgoed zoals heesters en bomen te poten.

Verouderd gazon

In een verouderd gazon krijgen parasieten als onkruid, mos e.d. meer kans zich in de grasmat te nestelen. Verticuteren en sproeien alleen is dan niet voldoende. De snelste weg naar een gezond gazon is door zaaien. Dat kan het beste gedaan worden door een professional. Die heeft daarvoor de kennis en de juiste machine en kan adequaat analyseren en een goed verzorgingsplan aanbieden.

Voor een goed resultaat bij door zaaien moet het gazon kort gemaaid, geverticuteerd en opgeruimd zijn. Het verjongingseffect van een door zaaibehandeling is bij voldoende meerslag binnen een maand zichtbaar en het gazon kan direct na behandeling weer normaal gebruikt worden. Het gazon wint aan vitaliteit en onkruid en mos krijgen minder kans.

De meest ideale periode voor door zaaien is het najaar (september - oktober), maar het kan zeker ook in het voorjaar. De bodem temparatuuur is in het najaar vaak hoger, het bestaande gras komt tot rust en het jonge gras krijgt dan volop kans zich te ontwikkelen. De onkruiddruk ligt in deze periode ook lager.

Lentefeestje

Na de lange, koude winter snakt iedereen naar een beetje kleur. Met wat leuke bloeiende bolletjes creëert u snel een vrolijk lentetafereeltje in pot. Wie in het najaar wat bolletjes in een bloempot heeft gestopt, ziet nu veelbelovende knoppen tevoorschijn komen. Niet aan gedacht afgelopen herfst? Geen probleem want tegenwoordig zijn er overal bolletjes op pot te koop, zoals vrolijk gele narcisjes en heerlijk geurende hyacinten. Vul ze aan met bloeiende primula’s, viooltjes en dubbele madeliefjes, die deze maand volop aangeboden worden.

Een leuke pot maakt het geheel nog sprekender. Gebruik eens een trendy kleur - gewoon een kwestie van durven! Potten zijn er tegenwoordig in de leukste kleuren, maar u kunt terracotta potten ook zelf een kleurtje geven met latexverf voor buiten. Om te voorkomen dat vocht uit de potgrond vlekken geeft, kunt u de planten dan het best in een plastic binnenpot zetten.

Grote schoonmaak

Nu de bodem na de winter wat is opgedroogd, kunt u de oude plantenresten afknippen. Let op waar u uw voeten neerzet, want veel bolletjes steken hun neus al boven de grond. Door deze grote schoonmaak zullen de lentebloeiers optimaal uit de verf komen, zodat het voorjaar vrolijk van start kan.

Bij vaste planten, zoals herfstasters, knipt u de oude plantenresten net boven de nieuwe scheuten af. Al dit oude materiaal mag op de composthoop. Wacht bij halfheestertjes als lavendel en grijsbladige Santolina tot de groei goed op gang komt, meestal is dat half of eind maart. U mag ze best diep terugknippen, maar niet tot in het kale hout; er moet altijd wat blad aan blijven.

Siergrassen knipt u zodra de eerste groene scheutjes verschijnen af op ongeveer 10 cm boven de grond (jonge pollen wat hoger). Calamagrostis begint al vroeg te groeien, dus wees daar op tijd bij; het lampenpoetsergras komt pas rond mei op gang, dat mag zijn ‘verentooi’ dus nog een paar weken houden.

Voedt de grond

Geef uw borders en plantenbedden na het opruimen van de oude stengels meteen wat mest en compost. Organische mest, zoals stalmest, champignonmest maar ook gedroogde koemestkorrels, mag u al vroeg in het voorjaar aanbrengen. Het bodemleven moet organische meststoffen namelijk eerst omzetten tot voor de plant opneembare stoffen. Daardoor duurt het even voordat het werkt, maar het voordeel is dat de werking ook lang aanhoudt.

Al bevat compost weinig voedingsstoffen, toch is het een bijzonder waardevol maeriaal. Compost stimuleert namelijk het bodemleven, de microscopisch kleine organismen die zorgen voor een gezonde voedingsbodem. Hierdoor krijgen ziektes en plagen minder kans. Bovendien verbetert compost door zijn hoge gehalte aan organisch materiaal de structuur van de grond: zandgrond kan dan meer water vasthouden, terwijl kleigrond juist beter doorlaatbaar wordt. Daarom wordt compost ook wel het zwarte goud genoemd. Wees er gerust royaal mee!

Snoeien doet groeien

Heesters en klimplanten die ’s zomers op de jonge takken bloeien, kunt u nu terugsnoeien. Dat geldt bijvoorbeeld voor struik lavatera en de meeste vlinderstruiken. Wacht wel even tot de groei er goed in zit en snoei de takken dan tot op kniehoogte terug.

Snoei clematissen die vanaf juli bloeien nu diep terug, boven het tweede paar dubbele knoppen vanaf de voet. Dat stimuleert de vorming van lage nieuwe scheuten, zodat uw plant straks niet alleen bovenaan bloeit.

Snoei rozenstruiken ongeveer rond half maart. Begin met het wegknippen van dood en beschadigd hout en takken die elkaar kruisen. Bij de meeste struikrozen snoeit u de resterende takken daarna diep terug, zodat er slechts drie à vijf ogen per tak overblijven. Laat Engelse (David Austin) rozen echter wat langer, zeker die met gevulde bloemen. Door minder diep te snoeien creëert u een houtig gestel, waardoor de struik wat hoger blijft en de prachtig gevulde bloemen minder snel de grond raken. Voor alle rozen geldt verder: houd het hart van de struik open en knip bij het snoeien net boven een oog dat naar buiten wijst.

Zelf zaaien, altijd verrassend

Wie zelf plantjes wil zaaien, kan nu aan de slag. Eenjarigen bloeien ongelooflijk lang en doen het niet alleen geweldig in potten en bakken, u kunt er ook uw border jaarlijks een ander accent mee geven. Bestel eens wat bijzondere soorten of kies een leuke combinatie op kleur. Het zadenaanbod is namelijk veel groter dan het sortiment plantjes dat via het tuincentrum wordt verkocht. Bovendien is zelf zaaien gewoon ontzettend leuk!

Zorg voor een goed begin en gebruik brandschone zaaibakken en een nieuwe zak zaai- en stekgrond. Zaai grote zaden vrij diep en stuk voor stuk, kleinere op rijtjes met een dun laagje grond erover. Laat de zaaibakjes in een laagje water vocht opnemen. Verhuis ze daarna naar de kas of plaats ze in zo’n minikasje bij de juiste kiemtemperatuur (die staat op het pakje), maar uit de felle zon. En dan maar wachten tot de eerste groene puntjes opkomen...

Pep kuur voor kuipplanten

Na de winter hebben veel kuipplanten gerekte stengels met maar weinig blad. Nu de dagen lengen wordt het tijd voor een pep kuur. Vaak begint die niet met bemesten maar met een stevige snoeibeurt. Door de lange takken flink in te korten, lopen de slapende ogen onderaan de stengel uit en vormen nieuwe zijscheuten. Planten als fuchsia’s, Lantana en Abutilon worden zo weer mooi bossig.

Verpot de plant hierna in verse potgrond. Meestal bevat die voeding genoeg voor de eerste weken, soms is er zelfs een lang werkende meststof aan toegevoegd. Druk de grond na het verpotten goed aan en geef water. Zet de plant koel en zo licht mogelijk, maar vermijd de eerste weken felle zon.

Nog meer klusjes in maart

  • Boerenjasmijn en de meeste hortensia’s bloeien op oud hout. Verjong zo’n struik door een of twee oude takken laag weg te knippen, zodat hij nieuwe grondscheuten vormt.
  • Pluimhortensia’s en Hydrangea arborescens ’Annabelle’ bloeien wel op eenjarig hout en kunt u half maart rigoureus terugsnoeien op 15 cm boven de grond. Maar als u ’Annabelle’ wat hoger laat (50 à 75 cm), vormt hij wat kleinere bloemen en valt minder snel om.
  • De zomerbollen zijn er weer! Hoge Crocosmia’s en gladiolen doen het prima in de tuin, net als dahlia’s waarvan ook lage vormen voor pot bestaan. Probeer er eens een paar en bestel ze nu.

MACHINETIPS

Bij de Kees van der Spek Tuinmachines B.V. is een zeer compleet programma maaimachines verkrijgbaar, zodat u altijd de voor u best passende machine kunt vinden. Er zijn handmaaiers, elektrische maaiers, motormaaiers in duw- en zelfrijdende uitvoeringen, zitmaaiers, robotmaaiers, ruw terrein maaiers, trimmers en bosmaaiers.

Voor het verticuteren biedt Kees van der Spek aantrekkelijk geprijsde verticuteermachines voor particulier én voor professioneel gebruik.

Machinetips
U vindt bij ons een groot assortiment met kettingzagen en ander snoeigereedschap. En vaak met aantrekkelijke kortingen.

Gazonmaaiers en zitmaaiers met een goed opvangsysteem van Ego, Efco, John Deere, Kaaz, Grin, Husqvarna en Stiga zijn ook uitstekend geschikt om in de herfst en winterperiode uw bladeren, twijgjes, kastanjes en dergelijk van uw gazon op te zuigen. Bij kees van der Spek zijn ze in vele uitvoeringen en prijsklassen verkrijgbaar, zowel voor particulier als voor professioneel gebruik.

Machines en tuingereedschap kunnen het best in november of december worden geïnspecteerd en eventueel gerepareerd. Een winteronderhoudsbeurt is dan ook ten zeerste aan te raden. In het voorjaar is dan alles direct klaar voor gebruik.

En wilt u uw tuin schoonmaken (terrassen reinigen, enz. enz.), neem dan eens een kijken bij onze reinigingsproducten. Wij hebben zowel machines om terras, oprit e.d. te reinigen als ook producten om dakgoten, caravan, auto enz. schoon te maken.

Tips: BLADBLAZERS !