NL / FR
Deze webshop maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

TUINTIPS FEBRUARI

Bij veel regenval is het verstandig om het gazon te beluchten om waterafvoer te bevorderen. Niet teveel lopen op een nat gazon, anders loopt u de grond dicht en kan geen zuurstof door het gras opgenomen worden. Net als januari is februari een rustige maand in de tuin; u heeft nu mooi de gelegenheid een stappenplan voor uw tuin te maken of alvast blad te ruimen of 1-jarige te rooien.

Verschillende planten, bomen en heesters kunnen nu gesnoeid worden, zoals winterjasmijn, klimop, clematis die in de zomer of later bloeit, winterbloeiende struikheide mag na de bloei worden bijgeknipt. Doe dit alleen als het langere tijd niet vriest. Als u het leuk vindt om uw eigen geraniums te kweken, dan kun u die nu in bakken zaaien. Zaai ze in zaaibakjes onder een doorzichtige deksel of in potten die u met doorzichtige plastic zakken afdekt. Zet ze lekker warm op de vensterbank of op een andere warme, lichte plek. Hou de zaaigrond vochtig. Na opkomst zult u ze een keer moeten verspenen (in aparte potjes overplanten). Half mei kunnen ze naar buiten.

Ideaal snoeien in februari
In februari komt de tuin weer een beetje tot leven en de dagen beginnen merkbaar te lengen. De eerste bloemen, zoals krokussen en sneeuwklokjes steken hun kopje weer op. Als het niet vriest, kunt u deze maand met de eerste snoeiwerkzaamheden beginnen. 

Onderhoud
Verwijder de dorre delen van de vaste planten. Breng mest aan in de borders. Verpot de kuipplanten, snoei ze en voorzie ze van nieuwe aarde. Stop bij de verse potgrond een voedingstablet, zodat de plant het gehele jaar van voedingsstoffen wordt voorzien. Een pot met brede voet voorkomt omwaaien. Scheur de grond open. Hierdoor wordt onkruid afgeremd en wordt de grond belucht. 

Bomen, heesters en hagen
Plant bomen, heesters en groenblijvende of bladverliezende hagen. Snoei, om een dichte haag te krijgen, de sterk groeiende hagen, zoals liguster, haagbeuk en sneeuwbes sterk terug. Als de haag al de gewenste omvang heeft, is het voldoende om slechts de uitstekende scheuten te snoeien. Knip de uitgebloeide winterbloeiende heide terug en geef zomerbloeiende heide een snoeibeurt. Geef buxus, taxus en hulst mest en water. Snoei de fruitbomen met pitvruchten en de bessenstruiken. Door sterke zon overdag en lage nachttemperaturen kunnen in de stam en de dikkere takken van fruitbomen vorstspleten ontstaan. Verse vorstspleten kunt u het beste met binddraad stevig omwikkelen. Zet eventueel de bast langs de scheuren met kleine spijkertjes vast en dek de spleet luchtdicht met boomwas af.

Planten
Snoei de rozenstruiken door dood en ziek hout weg te halen. Haal ook gekruiste en naar binnen groeiende takken weg. Laat een paar sterke basisscheuten staan van 15 tot 25 cm hoog (3 tot 5 knoppen). Breng na de snoei een laag rozenmest rondom de basis van de rozenstruiken aan. Rozenstruiken snoeien kan ook nog in maart. Wilt u straks een begroeide boog in de tuin, plaats deze dan nu en plant aan de voeten van de boog bijvoorbeeld rozen of clematis. Verwijder al het blad dat er als bescherming lag uit de borders en de tuin. Kuipplanten mogen zo langzamerhand weer wat warmer staan en wat meer water krijgen. Geef de kuipplanten alleen water op dagen dat er geen vorst is voorspeld. Geef matig water in de voormiddag zodat de planten nog kunnen opdrogen tegen de avond. Als het niet vriest en er ook geen vorst in de grond zit, dan is februari een prima periode om struiken te planten. Maak een ruim plantgat op de plek waar u de plant wilt hebben. Meng veel organisch materiaal door de grond in het gat en plant de struik zo diep als de verkleuring op de stam. 

Aanplanten in  5 stappen:
1 Graaf een plantgat, royaal groter en breder dan de kluit. Maak bodem en zijkanten een beetje los en meng er goede potgrond door.
2 Zet de plant met ingepakte kluit in het plantgat. Voeg grond toe of haal weg totdat hij even diep staat als op de kwekerij; dat ziet u aan de groene verkleuring op de stam.
3 Draai hem rond totdat hij op zijn mooist uitkomt. Maak dan gaaslap of draad los en trek dit voorzichtig onder de wortels vandaan.
4 Plaats bij een boom nu de paal, zonder de wortels te beschadigen. Gebruik voor een grotere boom of op een winderige plek twee palen.
5 Vul het plantgat op met grond, trap goed aan en geef water, zodat de aarde rondom de wortels spoelt. Maak een boom met boomband vast aan de paal.

Alles op scherp
Kijk uw gereedschap even na, is alles schoon en scherp voor komend jaar? Een scherpe spa spit veel lichter en snijdt gemakkelijk door lastige wortels heen. Met een vijl kunt u hem aanscherpen: beweeg de vijl in lange verticale halen langs de snijrand van het blad. Houten stelen van tuingereedschap blijven soepel en glad als u ze met wat lijnolie insmeert.

Uw snoeischaar gebruikt u van alle gereedschap waarschijnlijk het vaakst. Slijp de messen met een klein wetsteentje (met de hand) en polijst ze met de fijne kant; er zijn ook speciale slijphulpjes, waardoor u precies onder de juiste hoek slijpt. Bij de duurdere modellen kunt u de messen zelfs vervangen. Breng verder een drupje olie aan op het scharnierpunt van de messen en het opgerolde bladveertje tussen de handvatten. Een maaimachine slijpen is werk voor de specialist, breng die dus weg vóórdat het gras begint te groeien.

Dappere kleintjes
‘Klein maar dapper’ is zeker van toepassing op de winterbloeiende cyclaampjes, die perfect winterhard zijn. In het meest barre jaargetijde steekt Cyclamen coum zijn kopje omhoog: onder bomen en heesters weeft hij kleurige tapijtjes van paars roze, soms witte bloempjes met een opvallend purper oogje. De plant heeft rond wintergroen blad, dat mooi grijs getekend of gemarmerd kan zijn en een purperrode onderkant heeft.

Een cyclaam kan al zo vroeg in het jaar bloeien, omdat hij knollen vormt en dus over flinke reserves beschikt. U plant de droge knollen in de herfst, maar soms vindt u ’s winters ook bloeiende plantjes bij tuincentrum of bloemist. Zet ze in de (half)schaduw in goed gedraineerde grond met een beetje kalk erdoor. Plant cyclamen vooral ondiep (rond grondniveau) en met de knol een beetje schuin, wat rot voorkomt omdat het regenwater er dan goed afloopt. Muizen kunnen wel eens lastig zijn: op zoek naar voedsel knagen ze ’s winters soms aan de knollen.

Vurige takkleur
Is uw tuin ’s winters een beetje saai? Wellicht kan een Kornoelje met mooie takken extra kleur toevoegen. In de overige maanden van het jaar zijn deze heesters nogal gewoontjes, maar hartje winter brengen ze uw tuin echt tot leven. De kleur van de eenjarige takken is het meest intens; snoei daarom de struik in maart laag bij de grond terug, zodat hij nieuw, jong schot zal vormen. Zo wordt hij ook niet hoger dan 1,50-2,00 meter.

De bekendste takkornoelje is de felrode Cornus alba ’Sibirica’. ’Sibirica Variegata’ heeft eveneens rode takken, maar door zijn witgerande blad springt hij ’s zomers meer in het oog. Cornus sanguinea ’Midwinter Fire’ heeft takken die in kleur verlopen: onderaan geel en naar boven toe vlammend oranjerood. Datzelfde laat ’Winter Beauty’ zien, die onderin nog wat meer oranje is. Beide ogen dus als een gloeiend vuurtje, zodat de tuin zelfs hartje winter in lichterlaaie lijkt te staan.

Nog meer klusjes in februari

* Door sneeuw en ijzel kunnen paadjes en terrassen glad worden; strooi liever zand dan zout, dat is beter voor de planten en het milieu.
* Een vorstvrije dag in januari en februari is geknipt voor de snoei van fruitbomen: snoei de kroon open en dun te dicht geplaatste spoortjes uit.
* Kijk zomerbollen en -knollen in de berging af en toe na op rot en verwijder slechte exemplaren.
* Vanaf eind februari kunt u al begoniaknollen laten spruiten: leg ze tot de helft in een bak met grond. Ze mogen pas half mei naar buiten.
* Bestel zaaigoed, koop zaai- en stekgrond en maak kweekbakjes en minikasjes schoon, dan kunt u direct beginnen als de dagen langer worden.

Machinetips
U vindt bij ons een groot assortiment met kettingzagen en ander snoeigereedschap. En vaak met aantrekkelijke kortingen.

Gazonmaaiers en zitmaaiers met een goed opvangsysteem van Efco, John Deere, Kaaz en Husqvarna zijn ook uitstekend geschikt om in de herfst en winterperiode uw bladeren, twijgjes, kastanjes en dergelijk van uw gazon op te zuigen. Bij kees van der Spek zijn ze in vele uitvoeringen en prijsklassen verkrijgbaar, zowel voor particulier als voor professioneel gebruik.

Tuingereedschap
Machines en tuingereedschap kunnen het best in december worden geïnspecteerd en eventueel gerepareerd. Een onderhoudsbeurt is dan ook ten zeerste aan te raden. In het voorjaar is dan alles direct klaar voor gebruik.

En wilt u uw tuin schoonmaken (terrassen reinigen, enz. enz.), neem dan eens een kijken bij onze reinigingsproducten. Wij hebben zowel machines om terras, oprit e.d. te reinigen als ook producten om dakgoten, caravan, auto enz. schoon te maken.