NL / FR
Deze webshop maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

UW TUIN IN JUNI

Het gazon kan nu 1 of 2 keer per week gemaaid worden, afhankelijk van de groei. Tijdens droge periodes is het beter minder vaak te maaien en het gras niet te kort afrijden. Om uitdroging tegen te gaan is het beter tot 's avonds te wachten met maaien. Maai het gras in de zomer op een lengte van 3-5 cm. om verbranding door felle zon te voorkomen. Ook mos krijgt zo minder kans.

Als u niet eerder in het seizoen tijd hebt gehad om het gazon aan te pakken, doe het dan nu. Verwijder rotte plekken of plekken met grof gras uituw gazon en zaai ze opnieuw in. Voor snel resultaat kunt u op maat gesneden grasplatten neerleggen.

Voorkom vastlopende wielen van de handgrasmaaier. Maak de maaier na gebruik altijd even schoon en controleer af en toe de hele machine.

Alle één- en tweejarigen kunnen nu uitgezaaid worden. Geef ze deze maand een definitieve plaats in de tuin of border.

Als u in het najaar geen rozen of heesters hebt kunnen planten, kunnen ze alsnog geplant worden. De rozen zullen zelfs deze zomer al volop bloeien. Beplanting krijgt na de langste dag (21 juni) een nieuwe groei-impuls. Zorg er daarom voor dat de heesters en hagen voor eind juni teruggesnoeid worden, zodat ze daarna weer mooi uit kunnen lopen. Vergeet tijdens de warme dagen niet om de hagen water te geven. 

De op pot gekweekte Canna's en de lelies moeten nu nodig de grond in. Ze kunnen uiteraard ook verder in potten uitgroeien, bijvoorbeeld op het balkon of op een terras. In potten zullen ze wel veel water nodig hebben.

Een regenachtige dag in juni is ideaal om de binnen planten even buiten te zetten. Het is dan niet te koud, de plant frist helemaal op en het blad is gelijk stofvrij na de bui.

Bij langdurig mooi weer hebben de borders en alle andere beplanting veel besproeiing nodig. Eénmaal per week enkele uren sproeien werkt beter dan dagelijks een kwartier. Maar denk niet alleen aan de beplanting buitenshuis.

Snoeien van de Buxus mag in juni. Bij het snoeien hiervan kan het best gewacht worden op een bewolkte dag. Als je een Buxushaag op een warme zonnige dag snoeit dan zal deze na enkele dagen verbrandingsverschijnselen tonen.

Als we een enkele plant te hoog vinden worden kunnen we ze koppen. Door de top eruit te breken of te snijden gaan de meeste planten zich lager weer vertakken zodat ze voller worden, meer takken met bloemen geven, en lager blijven.

Als u de Liguster-, Beuken- of Buxus heg nog niet gesnoeid heeft, wordt het hoog tijd om dat deze maand te doen.

Geef tuinplanten liever af en toe een flinke watergift dan elke dag een beetje. Geef bloembakken en kuipplanten regelmatig voeding. Heel handig zijn langzaam werkende bemestingstabletten die enkele maanden werkzaam zijn.

Gebruik liever geen (chemische) slakkenkorrels, maar graaf potjes bier in de grond in. Slakken komen hier massaal op af en verdrinken er in.

Geef in stukken geknipte bananenschillen aan uw rozen. Deze vormen een uitstekende meststof.

Geef hanging baskets bij droog weer minimaal twee keer per dag water.

Grasmaaisel kan op de composthoop, maar ook in de border uitgestrooid worden. Het houdt de grond vochtig en houdt onkruidgroei tegen.

Sommige vaste planten, zoals tuingeraniums, kunnen na de bloei flink terug geknipt worden. In augustus zullen ze dan voor de tweede keer bloeien.

Koffiedik zou een goed middel zijn om katten uit de border te houden.

Uitgebloeide rozen kunt u steeds terug knippen tot aan een blad dat weer uit vijf kleine blaadjes bestaat. Doorbloeiende soorten zullen dan opnieuw knoppen gaan vormen. Er zijn ook eenmaal bloeiende rozen die niet worden terug geknipt, want zij vormen na de bloei prachtig gekleurde bottels.

Geef rozen eind juni voeding en vergeet ook het gazon niet te mesten.

Kuipplanten en eenjarigen in potten kunt u bij voeden met vloeibare meststoffen die u in het gietwater oplost.

Door regelmatig de uitgebloeide bloemen uit de eenjarigen te knippen ontstaat een rijkere bloei.

Bind klimplanten tijdig aan, zodat u ze mooi in goede banen kunt leiden.

MACHINETIPS
Bij de Kees van der Spek Tuinmachines B.V. is een zeer compleet programma maaimachines verkrijgbaar, zodat u altijd de voor u best passende machine kunt vinden. Er zijn handmaaiers, elektrische maaiers, accu maaiersmotormaaiers in duw- en zelfrijdende uitvoeringen, zitmaaiersrobotmaaiers, ruw terrein maaiers, trimmers en bosmaaiers.

En zoekt u manieren om uw tuin van voldoende water te voorzien? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij kunnen u alles leveren op het gebied van tuinberegening en bewatering.