Ontvang gratis een EGO 4.0Ah accu (BA2242T) bij besteding van € 899,00 incl. BTW aan EGO Power+ producten in één aankoop (zolang de voorraad strekt)!

Tuinieren in het najaar!

Het gras groeit niet meer zo hard als in de afgelopen maanden. Maai het daarom weer minder.

Kleine kale plekken kunnen gemakkelijk hersteld worden door wat graszaad te strooien. Hark eventueel vilt uit, maak het oppervlak wat los en egaliseer.

Als je gazon een opknapbeurt nodig heeft of als je een nieuw gazon aan wilt leggen, is de nazomer het ideale tijdstip om dat te doen. De zaden ontkiemen prima omdat de grond nog opgewarmd is. Let erop dat er gesproeid wordt tijdens aanhoudende droogte.
Verticuteer het gazon, daardoor belucht u de bodem en ontdoet u de zode van oude grasresten en mos. Voor het verticuteren eerst kort maaien, bij voorkeur met grasopvang.

De ideale natuurlijke periode van het jaar om gras te zaaien (september - oktober). In deze periode zijn temperatuur en gemiddelde neerslag optimaal voor het groeiproces. Lange vochtige en warme nachten zijn ideaal voor snel en gelijkmatig kiemen van het graszaad.

Van groot belang zijn de te verwachten weersomstandigheden. Er moet voldoende neerslag zijn voor een goed resultaat. Bij onvoldoende regen is het raadzaam drie keer per dag water te geven om de toplaag goed vochtig te houden voor een goed kiemproces. Gras zaaien kan ook goed in april, mei en begin juni. Er is dan sneller resultaat, maar er is ook meer kans dat het ontkiemende gras wordt overwoekerd door onkruid.

Hagen in model

  • Ook deze maand kan het snoeigereedschap weer uit het vet. Liguster, haagbeuk en coniferen zijn sinds juni alweer flink uitgeschoten en moeten dus nogmaals onder het mes. Maar hierna groeit er niet veel meer bij, zodat ze keurig in model de winter ingaan.
  • Hagen van taxus en van rode of groene beuk hebben meestal genoeg aan één snoeibeurt per jaar, in augustus of september. Bij buxus zou de laatste knipbeurt eind augustus of uiterlijk begin september moeten gebeuren. Buxus loopt namelijk vaak nogmaals uit, maar de jonge scheuten moeten wel kunnen afrijpen voordat de winter invalt.
  • Als uw haag niet al te groot is, kunt u hem met een goede handheggenschaar knippen. Voor grotere hagen en voor coniferen en taxus werkt een elektrische heggenschaar of motor heggenschaar niet alleen sneller, maar het resultaat is vaak ook strakker. Ze zijn in onze webshop in diverse uitvoeringen verkrijgbaar: elektrisch, op benzine of met accu. Voor particulieren en professionals.

Nazomerkleur

Met een paar laatbloeiers kan uw tuin er ook deze maand nog geweldig uitzien! Als u af en toe uitgebloeide bloemen uitknipt, bloeien soorten als flox, Echinacea, Helenium, Rudbeckia en Helianthus ’Lemon Queen’ tot in september door. Zet er wat planten met aarvormige bloeiwijze bij voor een goed contrast in vorm, bijvoorbeeld Persicaria, Veronicastrum of de scharnierbloem Physostegia. Al dit moois kunt u met elegante siergrassen of de ijle paarse Verbena bonariensis prachtig aan elkaar weven. Zo blijft uw border ook in de nazomer de moeite waard.

Ideeën opdoen? Ga eens kijken bij de gespecialiseerde plantenkwekers! De planten die ze dit jaar vermeerderd hebben, staan nu klaar voor de verkoop. En juist in deze tijd van het jaar, als de grond nog warm en voldoende vochtig is, slaan vaste planten uitstekend aan.

Voeding afbouwen

Natuurlijk heeft u uw kuipplanten het afgelopen seizoen regelmatig voeding gegeven, zodat de plant nieuwe scheuten en bloemen kon vormen. Maar nu de zomer ten einde loopt is het beter om te stoppen met mesten, zodat de groei afzwakt en de jonge scheuten tijd hebben om af te rijpen. Wel mag u eventueel nog wat mest geven die arm is aan stikstof en rijk aan kalium (op de verpakking staan de gehaltes aan N-P-K, waarbij N stikstof is, P fosfaat en K kalium). Juist die grotere hoeveelheid kalium zorgt er namelijk voor dat planten ‘afharden’ en beter bestand zijn tegen lage temperaturen.

Zolang het ’s nachts niet vriest kunnen uw kuipplanten nog buiten blijven staan. Zet koukleumen als Bougainvillea en Brugmansia eventueel wat dichter bij het huis, waar de wamteuitstraling van de muur nachtvorst nog even op afstand houdt.

Nog meer klusjes in de nazomer

* Vaste planten die in lente of voorzomer bloeien, kunt u nu scheuren en vermeerderen. Zorg ervoor dat elk deel wortels heeft, kort teveel blad wat in en herplant de stukken in goede tuingrond.

* Oogst rijpe zaden bij warm en zonnig weer en bewaar ze in een papieren envelopje met naam en oogstdatum.

* Dun vijverplanten uit die te dicht groeien. Herplant groeikrachtige stukken in een mandje met vijvergrond, dek af met split en zet ze op de juiste diepte in het water.

* Groenblijvende planten kunt u nu aanplanten of verzetten. Met een taxushaag, bamboe of wat wintergroene heesters houdt u uw tuin ook in de koude maanden interessant.

* De lentebloeiende bolletjes zijn er weer! Koop of bestel ze nu voor een vrolijke voorjaarstuin.

Tips: BLADBLAZERS !

Machinetips
Bij de Kees van der Spek Tuinmachines B.V. is een zeer compleet programma maaimachines verkrijgbaar, zodat u altijd de voor u best passende machine kunt vinden. Er zijn handmaaiers, elektrische maaiers, motormaaiers in duw- en zelfrijdende uitvoeringen, zitmaaiersrobot grastmaaiers, ruw terrein maaiers, grastrimmers en bosmaaiers. Bent u aan het herfst snoeien toe? U vindt hier ons volledige assortiment snoeigereedschap.

En het bladblazerseizoen komt er weer aan. Om al het komende vallende blad de baas te kunnen hebben wij een uitgebreid assortiment bladblazers