NL / FR

Klantenvertellen

1123 klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,5!

Deze webshop maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

Tuinieren in de winter!

Laat tijdens de winter zo veel mogelijk plantenresten in de border staan. Die fungeren immers als een natuurlijk winterdekje voor de ondergrondse wortels en slapende knoppen van uw vaste planten.

Blad dat aangetast is door meeldauw, roest of andere schimmelziekten kunt u beter wel afknippen en in de kliko gooien, zodat de sporen zich niet kunnen verspreiden. Gelukkig zijn dit uitzonderingen, de meeste vaste planten kunt u rustig laten staan. Dat levert vaak een extra bonus op in de vorm van schitterende silhouetten met rijp of sneeuw.

Aftappen en opruimen
Om te voorkomen dat er dingen stuk vriezen adviseren wij u om maatregelen te nemen tijdens de winter. Tap bijvoorbeeld de buitenkraan af: sluit de toevoer af, zet de kraan buiten even open en laat het resterende water (via het aftapkraantje binnen) uit de leiding lopen. Als de tuinslang nog buiten ligt, rol hem dan op zodat hij leegloopt en berg hem op in de schuur, net als gieters en potten die niet vorstbestendig zijn. Een watercomputer kan vanwege de elektronica beter in huis worden opgeborgen.

Zorg er ook voor dat de regenton niet overvol zit - bevroren water zet immers uit - of leg er een oude strandbal in. Nog een laatste tip: zoek de sneeuwschuiver op en zet hem vooraan in de schuur, soms hebt u die al in november nodig!

Winter snoei
De winter is een uitstekende tijd om bomen en struiken te snoeien. De meeste planten zijn nu in winterslaap en raken minder van slag van het knippen. De sapstroom staat immers zo goed als stil. Ook zie je in deze tijd van het jaar de structuur van de takken veel beter zodat je goed kunt zien wat je aan het doen bent. Het gekke is dat als ik nu naar de kale takken en bomen kijk, ik me bijna niet meer kan voorstellen hoe ze eruit zien met bladeren. In de zomer is dit waarschijnlijk precies andersom. Maar goed, omdat alle bomen nu kaal zijn en de bladeren op de grond liggen, is het makkelijker om naar de structuur van de takken te kijken. Welke takken kruisen elkaar en zitten elkaar in de weg en welke zijn dood of ziek? En wat ook mooi meegenomen is: na de snoei heb je niet zo veel afval als in de zomer. Dus: trek een lekkere warme trui aan en ga de tuin in voor de winter snoei!

Vrolijke kerstkrans
In de tuin vindt u allerlei leuke materialen die u voor sfeervolle kransen en kerststukjes kunt gebruiken. Deze krans is bijvoorbeeld gemaakt van rozenbottels, die dicht op elkaar op een krans van piepschuim zijn gelijmd (dat gaat het handigst met een lijmpistool). Takjes met rozenbottels kunt u natuurlijk ook tussen dennen- of coniferengroen steken. Als u daarvan wat afknipt, laat dan wel wat groen aan de takken zitten, want dennen en coniferen lopen vanuit het kale hout niet meer uit. Niet alleen rozenbottels, maar ook andere bessen en vruchten lenen zich uitstekend voor kerststukjes. Sierappeltjes en hulst bijvoorbeeld, of de bloemknoppen en besjes van Skimmia.

Vogelbosje
Als er in uw tuin bomen en struiken met vruchtjes of bessen staan, weten de vogels dat vaak bijzonder te waarderen. Sierappeltjes worden graag verorberd door hongerige merels of troepjes kwetterende spreeuwen. Ook lijsterbessen en rozenbottels zijn in trek, zeker als de eerste nachtvorst de vruchten zachter en zoeter heeft gemaakt.

Wie graag meer vogels naar zijn tuin wil lokken, zou een paar van de volgende soorten met vruchten of bessen kunnen aanplanten: Cotoneaster, meidoorn, Gelderse roos, hulst, kardinaalsmuts, kornoelje, krentenboompje, lijsterbes, sierappel, vlier en bottelrozen als Rosa rugosa. Zorg ook voor beschutting en nestgelegenheid met hagen, klimop of een paar prikkerige struiken, zodat de vogels een veilig heenkomen kunnen zoeken als er katten in de buurt zijn.

Vogels voeren
Ook al hebben vogels hun eigen donsjasje aan, in de winter hebben ze toch veel energie nodig om warm te blijven. Maar omdat de dagen nu op hun kortst zijn, hebben vogels ook minder uren daglicht om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Help ze daarom een handje door ze wat bij te voeren. Een voederhuisje met een afdakje heeft als voordeel dat het voer droog blijft, net als in zo’n voedersilo die u met strooivoer kunt vullen. Of hang aan de takken van bomen of struiken wat pindanetjes en vetbolletjes op. Als de vogels eenmaal weten dat er wat te halen valt, zullen ze uw tuin regelmatig met een bezoekje vereren en dat levert u weer een leuk schouwspel op.

Nog meer klusjes in de winter:

* Hark de laatste maairesten uit het gazon en strooi het af met cocopeat. Mos kan zich daar niet goed op hechten.

* Pak het oculatiepunt van stamrozen in met stro, dat u met een touwtje vastbindt. Heeft uw stamroos een zware kroon, kort de takken dan wat in zodat ze niet uitscheuren.

* Oudere perkrozen zijn vaak geplant met het oculatiepunt net boven de grond; aard dan het hart van de struik aan door er grond overheen te scheppen.

* Winterviooltjes bloeien bij mild weer gewoon door; geef de potten af en toe water en haal verwelkte bloemetjes uit.

* Heeft u vorige maand dahlia’s gerooid en te drogen gelegd? Sla ze nu op in kistjes en strooi er cocopeat tussen zodat de knollen niet uitdrogen.

* Loop niet over het gazon indien het vriest of als sneeuw gevallen is.

* Vergeet uw machines niet aan te bieden aan de dealer voor het winteronderhoud.

* Spit uw borders om en verwerk zo nodig humus door de grond.

MACHINETIPS

Wordt de beregeningsinstallatie niet meer gebruikt ? Blaas deze dan door. Zo kan het systeem niet stuk vriezen. Gebruik hiervoor een Gardena ontwateringsventiel set in combinatie met een fietspomp.

Gazonmaaiers en zitmaaiers met een goed opvangsysteem van EGO, EFCO, JOHN DEERE, KAAZ, HUSQVARNA en STIGA zijn ook uitstekend geschikt om in de herfst en winterperiode uw bladeren, twijgjes, kastanjes en dergelijk van uw gazon op te zuigen. Bij kees van der Spek zijn ze in vele uitvoeringen en prijsklassen verkrijgbaar, zowel voor particulier als voor professioneel gebruik.

U vindt bij ons een groot assortiment met bladblazers, hegggenscharen, kettingzagen en ander snoeigereedschap. En vaak met aantrekkelijke kortingen.