Home Page

Welkom bij Kees van der Spek Tuinmachines B.V.

Webshop >

Bent u op zoek naar een betrouwbaar bedrijf in de tuin- en parksector waar u vakkundig en eerlijk advies krijgt? Dan bent u bij Kees van der Spek Tuinmachines B.V. aan het juiste adres. Wij hebben meer dan 35 jaar ervaring in de verkoop en verhuur van tuinmachines en onderdelen.

 

Door ons ruime aanbod aan producten en merken vindt u bij ons altijd de juiste tuinmachines. Zo vindt u bij ons tuinmachines van grote merken als Husqvarna, John Deere, Flymo, Stiga en Efco.

 

Onze medewerkers kunnen, door hun technische kennis, uw tuinmachines in perfecte staat brengen en houden. Naast tuinmachines bent u bij Kees van der Spek Tuinmachines B.V. ook aan het juiste adres voor diverse onderdelen.

 

Al sinds 1978 zijn wij het vertrouwde adres in de Krimpenerwaard en omgeving voor tuinmachines en onderdelen en wij nodigen u daarom graag uit voor een kijkje in onze showroom!

 

 • Even binnenkijken?

  Klik hier voor de Virtual Tour (VR)

  url

Nieuwsberichten

 • 30-03-2018

  Tuintips April 2018

  Na de winter ziet het gazon er vaak wat sleets uit. Dikwijls zijn er kale plekken ontstaan, waarin zich mos genesteld heeft. Ook op een dichtgeslagen bodem of op schaduwrijke plekken kan mos een probleem vormen.
  Mos bestrijden vormt maar een deel van de oplossing. Minstens zo belangrijk is het verbeteren van de groeiomstandigheden van het gras. Door het gazon te verticuteren kamt u niet alleen mos en oude restjes uit de zode, maar snijdt u ook de bodem iets open waardoor er weer lucht en voeding bij de graswortels kan komen. Strooi na het verticuteren een mengsel van potgrond en wat zand over de kale plekken. Zaai ze daarna door met een geschikt grasmengsel; er zijn speciale mengsels voor sier- en speelgazons, maar ook voor schaduw.


  Zorg ook voor een goede bemesting, want dan kan het gras de concurrentie met het mos veel beter aan. Wacht hiermee na doorzaaien tot de jonge grasplantjes goed groeien of kies een meststof met langzame afgifte zodat de tere worteltjes niet kunnen verbranden.
  Controleer het gazon op zieke of kale plekken en laat eventueel doorzaaien.
  Ingezaaid gras kan pas na 2 maanden vol betreden worden. Een doorgezaaid gazon is onmiddellijk voor gebruik beschikbaar.
  April is de beste voorjaarsmaand om zoden te leggen of opnieuw in te zaaien of door te zaaien.
  Maai het eerste gras niet te kort! Ideaal is een maaihoogte van 40 ~ 50mm.

  Preventief gazonbeheer
  Nog beter is niet te wachten tot er zieke of kale plekken in het gazon zitten.
  Als u bij de voorjaarsbeurt uw gazon al preventief door laat zaaien en het juiste onderhoud verrricht bent u het hele seizoen verzekerd van een mooi groen en gezond gazon.
  Voor het doorzaaien eerst zo kort mogelijk maaien met opvang. Daarna verticuteren en het uitgekamde verticuteersel opruimen. Vervolgens doorzaaien.Mooi bij tulpen en narcissen

  In april en mei zorgen narcissen en tulpen voor spektakel. Juist omdat deze soorten hoog op de stengel staan, komen ze het mooist uit tussen borderplanten of tweejarigen. Het tere groen van uitlopende hosta’s of daglelies vormt met witte of gele tulpen en narcissen een prille lentecombinatie. Narcissen combineren ook mooi met blauw bloeiend longkruid en de Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera); deze vaste planten hebben een voorkeur voor halfschaduw, waar veel narcissen zich ook prima thuis voelen.
  Bij tulpen in pittige kleuren staan viooltjes in een bijpassende tint geweldig. Of ga eens voor tweejarige muurbloemen met hun fluwelige warme kleuren, die met tulpen sprekende combinaties vormen. In de fameuze tuinen van Monet leverde dit al schilderachtige combinaties op.

  Planten scheuren
  April is een prima maand om vaste planten te delen. In het voorjaar steken ze al hun energie in groei, zodat ze buitengewoon snel van zo’n ingreep herstellen. Door delen kunt u borderplanten verjongen, maar ook vermeerderen, zodat u snel een flinke groep krijgt.
  Rooi de pol als de scheuten net boven de grond komen en splits hem in twee of meer stukken. Bij sommige soorten kan dat gewoon met de hand, zoals bij de Sedum, maar als de kluit erg vast is, heeft u wellicht een spa nodig. Of gebruik twee spitvorken waarmee u de pol uit elkaar wrikt. Als het hart van de pol verhout is, gooit u dat weg en gebruikt u alleen de jongste stukken aan de buitenkant. Zorg ervoor dat elk stuk een paar stengels (of opkomende neuzen) heeft en voldoende wortels. Herplant de delen direct, waarbij u wat potgrond door de aarde mengt voor een goede start. Druk de grond rondom de wortels goed aan en geef tot slot royaal water.

  Zaailingen verspenen
  Als u in maart eenjarigen gezaaid heeft - dat kan overigens ook nu nog! - staan de kiemplantjes inmiddels al boven de grond. Verspeen ze dan zodat ze meer groeiruimte krijgen. Een vakjestray is hiervoor handig, maar snelgroeiende plantjes als Oost-Indische kers kunt u ook direct in individuele potjes zetten. Vul de tray of potjes met goede maar luchtige potgrond.
  Wip met een vorkje een kluitje jonge plantjes los. Zaailingen zijn erg kwetsbaar, vooral het jonge stengeltje mag niet beschadigen; houd ze daarom bij een van de blaadjes vast als u ze overbrengt. Prik met een verspeenstokje of potlood een gaatje in de potgrond waar het kluitje makkelijk inpast. Laat de worteltjes in het gat zakken en druk de grond eromheen voorzichtig aan. Geef de verspeende plantjes tot slot even water. Zet ze voorlopig nog even binnen onder een kapje totdat ze goed geworteld zijn, op een lichte plek maar uit de felle zon.

  Sneeuwklokjes splitsen
  Er zijn van die plantjes waarvan je er nooit te veel kunt hebben. Als prille lentebodes horen de sneeuwklokjes daar zeker bij! Ze vermeerderen zich best snel tot dichte pollen, maar daardoor hebben de bolletjes nog maar weinig groeiruimte. Splits zo’n pol dan na de bloei, terwijl de plantjes nog volop in blad staan.
  Rooi de pol voorzichtig zodat de worteltjes niet beschadigen. Verdeel hem in groepjes, elk met een paar bolletjes bij elkaar en herplant ze direct. Zet ze even diep als ze stonden, dus met het witte deel van de stengel onder de grond, en giet ze goed aan. Juist omdat ze nu nog blad hebben, kunnen ze goed aanslaan. Zo zijn ze volgend voorjaar zeker weer van de partij!

  Dahlia’s oppotten
  Al kunnen dahlia’s ook vanaf half april buiten worden uitgeplant, het beste resultaat krijgt u als u ze binnen voortrekt. Ze spruiten dan sneller, waardoor ze ook vroeger zullen bloeien. Binnen zijn ze ook beter beschermd tegen slakken, die juist bij de jonge scheuten veel schade kunnen aanrichten.

  Pot dahlia’s op in ruime potten zodat de knol er gemakkelijk in past; leg eerst wat scherven op de bodem en vul tot de helft met goede potgrond. Plaats de knol er zo op dat het korte stengelstukje iets boven de grond komt als u de pot verder opvult met grond. Losgeraakte stukken knol kunt u weggooien want die zullen nooit uitlopen. De ogen bevinden zich namelijk op het stengelstukje, daaruit zullen de nieuwe scheuten ontstaan.
  Wolken kleur en geur
  Lathyrus is een van de gemakkelijkste klimmers. Bovendien kunt u er heerlijk geurende boeketjes van knippen voor de huiskamer. De rankende vormen kunnen een hekje charmant aankleden of tegen een piramide van bamboestokken groeien, zodat uw border meteen een hoge blikvanger heeft.
  Lathyrus houdt van voedzame grond die niet te droog mag zijn (dan krijgen ze eerder last van meeldauw). Werk daarom vooraf flink wat potgrond en compost door de plantplek. U kunt lathyrus nu binnenshuis voorzaaien, maar ook direct buiten ter plekke uitzaaien. Buiten duurt het wel wat langer voor ze kiemen.

  Nog meer klusjes in april
  • Viooltjes zijn deze maand vrolijke blikvangers, zowel in de tuin als in pot.
  • Groenblijvende soorten als coniferen en wintergroene heesters kunt u nu aanplanten of verzetten. Geef ze de komende tijd voldoende water.
  • Wied regelmatig onkruid weg, zodat het zich niet kan uitzaaien.
  • Geef uw terras een schrobbeurt tegen groene aanslag of gebruik de hogedrukspuit, maar zet hem niet te hard.
  • Fatsoeneer winterjasmijn na de bloei door sliertige takken flink in te korten.
  • Kwekers en plantencentra hebben nu ruim keuze in mooie soorten, waarmee u uw tuinplanten kunt aanvullen.
  • Nieuw aangeplant pootgoed nu goed van water voorzien.  Machinetips: www.keesvanderspek.nl

   

  2018-03-30 08:07:23
 • 02-03-2018

  Lentefeestje

  Het is nog winter in Nederland. En ondanks de kou kan het weer in maart zomaar omslaan naar lenteweer. Dus toch onze tuintips voor de maand maart.

  Na een lange, soms koude winter snakt iedereen naar een beetje kleur. Met wat leuke bloeiende bolletjes creëert u snel een vrolijk lentetafereeltje in pot. Wie in het najaar wat bolletjes in een bloempot heeft gestopt, ziet nu veelbelovende knoppen tevoorschijn komen. Niet aan gedacht afgelopen herfst? Geen probleem want tegenwoordig zijn er overal bolletjes op pot te koop, zoals vrolijk gele narcisjes en heerlijk geurende hyacinten. Vul ze aan met bloeiende primula’s, viooltjes en dubbele madeliefjes, die deze maand volop aangeboden worden.

  Een leuke pot maakt het geheel nog sprekender. Gebruik eens een trendy kleur - gewoon een kwestie van durven! Potten zijn er tegenwoordig in de leukste kleuren, maar u kunt terracotta potten ook zelf een kleurtje geven met latexverf voor buiten. Om te voorkomen dat vocht uit de potgrond vlekken geeft, kunt u de planten dan het best in een plastic binnenpot zetten.

  Grote schoonmaak

  Nu de bodem na de winter wat is opgedroogd, kunt u de oude plantenresten afknippen. Let op waar u uw voeten neerzet, want veel bolletjes steken hun neus al boven de grond. Door deze grote schoonmaak zullen de lentebloeiers optimaal uit de verf komen, zodat het voorjaar vrolijk van start kan.

  Bij vaste planten, zoals herfstasters, knipt u de oude plantenresten net boven de nieuwe scheuten af. Al dit oude materiaal mag op de composthoop. Wacht bij half heestertjes als lavendel en grijsbladige Santolina tot de groei goed op gang komt, meestal is dat half of eind maart. U mag ze best diep terug knippen, maar niet tot in het kale hout; er moet altijd wat blad aan blijven.

  Siergrassen knipt u zodra de eerste groene scheutjes verschijnen af op ongeveer 10 cm boven de grond (jonge pollen wat hoger). Calamagrostis begint al vroeg te groeien, dus wees daar op tijd bij; het lampenpoetsergras komt pas rond mei op gang, dat mag zijn ‘verentooi’ dus nog een paar weken houden.

  Voedt de grond

  Geef uw borders en plantenbedden na het opruimen van de oude stengels meteen wat mest en compost. Organische mest, zoals stalmest, champignonmest maar ook gedroogde koemestkorrels, mag u al vroeg in het voorjaar aanbrengen. Het bodemleven moet organische meststoffen namelijk eerst omzetten tot voor de plant opneembare stoffen. Daardoor duurt het even voordat het werkt, maar het voordeel is dat de werking ook lang aanhoudt.

  Al bevat compost weinig voedingsstoffen, toch is het een bijzonder waardevol maeriaal. Compost stimuleert namelijk het bodemleven, de microscopisch kleine organismen die zorgen voor een gezonde voedingsbodem. Hierdoor krijgen ziektes en plagen minder kans. Bovendien verbetert compost door zijn hoge gehalte aan organisch materiaal de structuur van de grond: zandgrond kan dan meer water vasthouden, terwijl kleigrond juist beter doorlaatbaar wordt. Daarom wordt compost ook wel het zwarte goud genoemd. Wees er gerust royaal mee!

  Snoeien doet groeien

  Heesters en klimplanten die ’s zomers op de jonge takken bloeien, kunt u nu terugsnoeien. Dat geldt bijvoorbeeld voor struik Lavatera en de meeste vlinderstruiken. Wacht wel even tot de groei er goed in zit en snoei de takken dan tot op kniehoogte terug.

  Snoei clematissen die vanaf juli bloeien nu diep terug, boven het tweede paar dubbele knoppen vanaf de voet. Dat stimuleert de vorming van lage nieuwe scheuten, zodat uw plant straks niet alleen bovenaan bloeit.

  Snoei rozenstruiken ongeveer rond half maart. Begin met het wegknippen van dood en beschadigd hout en takken die elkaar kruisen. Bij de meeste struikrozen snoeit u de resterende takken daarna diep terug, zodat er slechts drie à vijf ogen per tak overblijven. Laat Engelse (David Austin) rozen echter wat langer, zeker die met gevulde bloemen. Door minder diep te snoeien creëert u een houtig gestel, waardoor de struik wat hoger blijft en de prachtig gevulde bloemen minder snel de grond raken. Voor alle rozen geldt verder: houd het hart van de struik open en knip bij het snoeien net boven een oog dat naar buiten wijst.

  Zelf zaaien, altijd verrassend

  Wie zelf plantjes wil zaaien, kan nu aan de slag. Eenjarigen bloeien ongelooflijk lang en doen het niet alleen geweldig in potten en bakken, u kunt er ook uw border jaarlijks een ander accent mee geven. Bestel eens wat bijzondere soorten of kies een leuke combinatie op kleur. Het zadenaanbod is namelijk veel groter dan het sortiment plantjes dat via het tuincentrum wordt verkocht. Bovendien is zelf zaaien gewoon ontzettend leuk!

  Zorg voor een goed begin en gebruik brandschone zaaibakken en een nieuwe zak zaai- en stekgrond. Zaai grote zaden vrij diep en stuk voor stuk, kleinere op rijtjes met een dun laagje grond erover. Laat de zaaibakjes in een laagje water vocht opnemen. Verhuis ze daarna naar de kas of plaats ze in zo’n minikasje bij de juiste kiemtemperatuur (die staat op het pakje), maar uit de felle zon. En dan maar wachten tot de eerste groene puntjes opkomen...

  Pep kuur voor kuipplanten

  Na de winter hebben veel kuipplanten gerekte stengels met maar weinig blad. Nu de dagen lengen wordt het tijd voor een pep kuur. Vaak begint die niet met bemesten maar met een stevige snoeibeurt. Door de lange takken flink in te korten, lopen de slapende ogen onderaan de stengel uit en vormen nieuwe zijscheuten. Planten als fuchsia’s, Lantana en Abutilon worden zo weer mooi bossig.

  Verpot de plant hierna in verse potgrond. Meestal bevat die voeding genoeg voor de eerste weken, soms is er zelfs een lang werkende meststof aan toegevoegd. Druk de grond na het verpotten goed aan en geef water. Zet de plant koel en zo licht mogelijk, maar vermijd de eerste weken felle zon.

  Nog meer klusjes in maart

  • Boerenjasmijn en de meeste hortensia’s bloeien op oud hout. Verjong zo’n struik door een of twee oude takken laag weg te knippen, zodat hij nieuwe grondscheuten vormt.

  • Pluimhortensia’s en Hydrangea arborescens ’Annabelle’ bloeien wel op eenjarig hout en kunt u half maart rigoureus terugsnoeien op 15 cm boven de grond. Maar als u ’Annabelle’ wat hoger laat (50 à 75 cm), vormt hij wat kleinere bloemen en valt minder snel om.

  • De zomerbollen zijn er weer! Hoge Crocosmia’s en gladiolen doen het prima in de tuin, net als dahlia’s waarvan ook lage vormen voor pot bestaan. Probeer er eens een paar en bestel ze nu.

  Gazononderhoud

  Maai het gras nu het weer begint te groeien, maar stel de maaier de eerste weken wat hoger af.

  Afhankelijk van de afloop van de winter zijn maart en april de maanden om het gazon te verticuteren. Dit kan zodra de groei weer in het gras komt. Voor het verticuteren eerst kort maaien met grasopvang.

  Een tweede verticuteerbeurt is aan te raden in de maanden september of oktober.

  Verticuteren is van groot belang voor een mooie en gezonde grasmat gedurende het jaar. Door het verticuteren van het gazon worden bodemkruipers, onkruiden en mossen grondig verwijderd, opdat lucht en water weer tot de graswortel kunnen doordringen.

  Vooral als u mulcht, is het van belang zeker 2 keer in het jaar te verticuteren. Mulchen laat een viltlaag achter tussen het gras en dicht de bodem af, waardoor de zuurgraad van de bodem oploopt en daarmee de kans op groei van mossen en schimmels toeneemt.

  Na het verticuteren bemesten (mengsel stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K), en daarna eventueel een mengsel van compost en zand strooien.

  Het eerste lentegras is slap van structuur (na meerdere maaibeurten worden de nerven in het blad "houtachtiger" van structuur), wat een gazonmaaier vereist met een goed opvangsysteem.

  Deze maand is ook de laatste gelegenheid om wortelgoed zoals heesters en bomen te poten.

  Verouderd gazon

  In een verouderd gazon krijgen parasieten als onkruid, mos e.d. meer kans zich in de grasmat te nestelen. Verticuteren en sproeien alleen is dan niet voldoende. De snelste weg naar een gezond gazon is door zaaien. Dat kan het beste gedaan worden door een professional. Die heeft daarvoor de kennis en de juiste machine en kan adequaat analyseren en een goed verzorgingsplan aanbieden.

  Voor een goed resultaat bij door zaaien moet het gazon kort gemaaid, geverticuteerd en opgeruimd zijn. Het verjongingseffect van een door zaaibehandeling is bij voldoende meerslag binnen een maand zichtbaar en het gazon kan direct na behandeling weer normaal gebruikt worden. Het gazon wint aan vitaliteit en onkruid en mos krijgen minder kans.

  De meest ideale periode voor door zaaien is het najaar (september - oktober), maar het kan zeker ook in het voorjaar. De bodem temparatuuur is in het najaar vaak hoger, het bestaande gras komt tot rust en het jonge gras krijgt dan volop kans zich te ontwikkelen. De onkruiddruk ligt in deze periode ook lager.

  MACHINETIPS

  Bij de Kees van der Spek Tuinmachines B.V. is een zeer compleet programma maaimachines verkrijgbaar, zodat u altijd de voor u best passende machine kunt vinden. Er zijn handmaaiers, elektrische maaiers, motormaaiers in duw- en zelfrijdende uitvoeringen, zitmaaiers, robotmaaiers, ruw terrein maaiers, trimmers en bosmaaiers.

  Voor het verticuteren biedt Kees van der Spek aantrekkelijk geprijsde verticuteermachines voor particulier én voor professioneel gebruik.

   

  2018-03-02 14:12:51

Scroll To Top